SSL (Secure Socket Layer) web sunucusuyla ziyaretçinin web tarayıcısı arasında kriptolanmış bir iletişim oluşturarak özel, hassas veya gizli tüm bilgilerin çeşitli siber saldırılara maruz kalmadan güvenli bir şekilde iletilmesini sağlayan bir güvenlik sistemidir. Bir web sitesinde gerekli SSL olduğu takdirde, web tarayıcısı ve web sitesinin sunucusu arasında gidip gelen tüm bilgiler kriptolanır. E-ticaret şirketleri için online güvenlik olmazsa olmazdır. Güvenlik eksikliği iş kaybı, güven, itibar kaybı ve yasal yaptırımlar olmak üzere bir çok ciddi sonuca yol açabilir. Ziyaretçi ve web sayfası arasındaki bu şifreli veri trafiği 128 bit ve 256 bit gibi uluslararası standartlar ile sağlanır.
SSL Sertifika Çeşitleri
Bu da ihtiyaca bağlı olarak değişkenlik gösteren bir durumdur. Temel olarak 3 farklı ssl sertifika çeşidi bulunmaktadır. Domain SSL, Organization SSL, Extented Validation SSL. Bu sertifika çeşitleri firmalara bağlı olarak da değişebilir tabi ki ama temel olarak anlatacak olursak;
Domain SSL (Alan Adı Doğrulama DV); domain’in yanında browser’a bağlı olarak yeşil kilit sembolü gösteren ve her türlü işleminizi karşılayabilecek olan ssl sertifikasıdır.
Organization SSL (Kurumsal Doğrulama OV); Browser da domain’in yanında firma isminin yazılı olduğu SSL sertifikasıdır.
Extented Validation SSL (Genişletilmiş Doğrulama EV); bu sertifika da ise browser da adres kısmının yanında hem kilit, hem firma ismi, hem firma logosu bulunmaktadır.
SSL Sertifika Fiyatları
SSL sertifika fiyatları, yukarıda bahsettiğim SSL çeşitlerine göre değişmektedir. Örneğin RapidSSL firmasında en düşük SSL sertifikası (Domain SSL) 15$ gibi bir fiyata satılıyor iken globalsign firmasında bu ücret 240$’dır.
SSL Sertifikası ile SEO İlişkisi Nedir?
SSL sertifikası, Google’ın belirlediği SEO kriterlerinden birisidir. Bu sayede siteniz Google kriterlerine uyumlu hale gelerek sıralamalarda yükselmesi söz konusu olabilir. Ancak başlı başına SSL sertifikası sitenizin sıralamasını yükseltmeye yetmeyecektir. Yapılan optimizasyon çalışmalarında hem kullanıcı, hem site güvenliği göz önüne alınarak SEO kriteri karşılanmış olacaktır.
SSL Sertifikasında Yer Alan Bilgiler
- Sertifika sahibinin adı
- Sertifikanın seri numarası ve sona erme tarihi
- Sertifika sahibinin açık anahtarının kopyası
- Sertifikayı düzenleyen kuruluşun dijital imzası